Pasma Lagotto Romagnolo

Izvor pasme

Pasma Lagotto Romagnolo izhaja iz italijanske Romanije (danes Emillia-Romagna). Ime pomeni »jezerski pes« in izhaja iz besede »lago«, ki pomeni jezero. Sprva je bil Lagotto lovski pes, ptičar; še posebej se je izkazal kot prinašalec ustreljene perjadi iz vode. Današnji psi pasme Lagotto Romagnolo so zaradi usmerjene selekcije in vzreje idealni za iskanje tartufov na različnih terenih in vseh letnih razmerah. So edina pasma, deklarirana kot pasma psov za iskanje tartufov - tartufarjev.

Izgled

Lagotto je majhen do srednje velik pes, skladnih proporcev, kvadrataste oblike in z zelo močnim mišičjem. Glava je relativno velika, z močnim vratom. Ugriz je škarjast ali kleščast, dovoljen pa je tudi obrnjen škarjasti ugriz. Ima velike okrogle oči v barvah, ki se lahko spreminjajo od temno rumene do temno rjave barve, kar je odvisno od barve kožuha. Kožuh je lahko bele, oranžne in rjave barve različnih odtenkov in prelivov. Pogosti so tudi psi z melirano dlako, vendar izključno v dveh barvah različnih odtenkov. Črna barva ni dovoljena. Kožuh Lagotta je volnast in skodran ter zelo gost.

Gosta dlaka jih ščiti pred trnjem med njihovim delom v gozdu ter omogoča hitro odtekanje vode s kožuha. Lagotti nimajo mastne dlake ter značilnega pasjega vonja, zato normalno negovanega psa v stanovanju sploh ne zavohate. Viseča uhlja sta trikotne oblike z zaokroženima konicama ter v pravilnem razmerju glede na velikost glave. Prednji taci morata biti ravni s katerega koli zornega kota. Hrbtna linija mora biti ravna. Prednji šapi sta močnejši od zadnjih. Med prsti imajo plavalno kožico, kar je značilnost vodnih psov in odličnih plavalcev. V vodi se znajdejo enako dobro kot na suhem.

Značilna glava samca pasme Lagotto Romagnolo. Na sliki Kan Trace Bazooka Joe

Temperament

Lagotto je v svoji domovini Italiji zelo cenjen delovni pes. Je izredno nadarjen iskalec z izvrstnim vohom, zato ga lastniki uporabljajo za iskanje gomoljik (tartufov).

Med iskanjem ga vonj divjih živali in drugih psov praviloma ne zmoti. Je zvest, ustrežljiv, ljubeč, močno navezan na svojega gospodarja in družino ter zelo dovzeten za učenje. Ustrezno socializiran pes lepo shaja z drugimi psi in domačimi živalmi. Je odličen družinski pes in čuvaj, ki lastnika z renčanjem ali s kratkim laježem opozarja na neznane, sumljive zvoke in situacije. Lagotto potrebuje čim več gibanja ter umskih izzivov. Sodi med najbolj inteligentne pse, zato mu dajemo naloge ob katerih razmišlja in se z njimi zaposli. Uživa v igrah iskanja in z zanosom sodeluje v igrah sledenja, zasledovanja ter v pasjih športnih disciplinah kot so »rally-obedience« in »agility«. V kolikor nimate na voljo ustreznega terena lahko psa zaposlite tudi v stanovanju , v hiši ali na vrtu. Ker je izredno učljiv, ga igraje naučite različnih pasjih trikov in koristnih nalog: od pospravljanja igrač, do prinašanja točno določenih predmetov na ukaz. Z vsakodnevnimi kratkimi in intenzivnimi igrami izpolnite njegove mentalne potrebe, obenem pa preprečite, da bi si vaš pes krajšal čas z izvedbo lastnih domislic. Pasma Lagotto Romagnolo je kot delovni, športni in družinski pes najbolj popularna v Italiji ter na Švedskem. Pes pasme Lagotto romagnolo je zaradi nealergene in ne-izpadajoče dlake, zaradi manjše rasti ter zato, ker je dobrovoljen, bister, deloven ter ustrežljiv, idealna izbira za marsikaterega posameznika in družino.

Potrebuje odločnega vendar umirjenega in doslednega lastnika, ki ga bo Lagotto sprejel za vodjo tropa. Vzgojen pes se podredi vsem članom družine. Na odpoklic se lagotti odlično odzivajo in niso potepuhi.

Velikost in masa

Višina: Samci 43-48 cm. Samice 41-46 cm.
Masa: Samci 13-16 kg. Samice 11-14 kg.

Zdravje

V primerjavi z mnogimi popularnimi pasmami psov, posebnih zdravstvenih problemov nima. Je pa potrebno preveriti kolčno displazijo (HD) pri starševskih linijah želenega mladička in le-tega kupiti pri preverjenih vzrediteljih, ki skrbijo za parjenje psov z ustreznimi kolki (HD-A, HD-B). Nekateri psi so prenašalci juvenilne epilepsije, »Benign Familial Juvenila Epilepsy« ali BFJE. Vzreditelji zato pred paritvami izberejo samico in samca na osnovi izvidov BFJE, in sicer tako, da je vsaj en od psov (samec ali samica) BFJE »normal/clear«, kar pomeni, da ni prenašalec BFJE.

Potrebni bivalni pogoji

Zaradi svoje majhne rasti, se bo Lagotto počutil odlično tudi v majhnem stanovanju, le da bo imel dnevno dovolj gibanja. Če psa lahko sprehodite ali drugače fizično in psihično zaposlite, ni pomembno kje živite. Če imate vrt ga je najpametneje ograditi, ker Lagotti zelo radi kopljejo. To sicer želimo in je zelo pomembno pri iskanju tartufov, žal pa ne na obdelanem vrtu.

Potrebe po gibanju - sprehodi

Lagotti potrebujejo čim več gibanja. Zelo radi iščejo stvari in imajo naravni nagon za prinašanje. Radi so z lastnikom in vsaj enkrat na dan potrebujejio daljši sprehod. Kot vsi vodni psi, tudi psi pasme Lagotto Romagnolo nepopisno uživajo v vodi. So odlični plavalci.

Lagotto je pes, ki ljubi sprehode v naravi. V vsakem letnem času in vremenu. Spreten, okreten in vzdržljiv.

Življenska doba

Nekateri primerki so živeli 16 in več let. Običajno 12 do 15.

Nega

Kožuh je potrebno redno negovati. Z ustrezno krtačo in glavnikom, ki ne trga in redči dlake, dlako razčešemo na 10 do 14 dni in s tem preprečimo njeno vozlanje. Po česanju je smiselno psa nekajkrat poškropiti z vodo, da se dlaka ponovno skodra in kožuh dobi značilno gosto, kodrasto strukturo.

Značilna struktura kožuha psa pasme Lagotto Romagnollo.

Dlako krajšamo s škarjami. Daljšo dlako pustimo na glavi in nogah, po telesu pa naj bo dlaka dolga nekaj centimetrov (4 -5 cm). Razstavni psi morajo imeti rustikalen, delovni videz, zato jih vsaj nekaj dni pred razstavo ne češemo. Psa je priporočljivo po telesu enkrat letno postriči z aparatom (0,5 cm). Dlako na glavi in tacah pa skrajšati samo s škarjami na približno 4 oziroma na približno 7cm, ker dlaka na glavi in tacah raste počasneje kot po telesu. Dlake praktično ne izgublja.

K negi psa sodi tudi striženje. Na fotografiji je primer striženja za razstave.